Eurus Energy en YARD ENERGY bouwen drie windmolenparken van in totaal 155 MW in Groningen, Nederland

Amsterdam, Amersfoort, Nederland – 1 oktober 2019

Eurus Energy (“Eurus”), een toonaangevend Japans bedrijf op het gebied van hernieuwbare energie, en YARD ENERGY Group (“YARD”), een in Nederland gevestigde ontwikkelaar van windenergieprojecten, hebben vandaag gezamenlijk aangekondigd dat zij de projectfinanciering geregeld hebben voor de bouw van Windpark Mauve, Windpark Mondriaan en Windpark Vermeer, met een gezamenlijk vermogen van 155 MW, in de provincie Groningen. Eurus heeft de projecten overgenomen van YARD voorafgaand aan de projectfinanciering. YARD behoudt een minderheidsaandeel in de projecten.

Windpark Mauve en Windpark Mondriaan komen in de nabije omgeving van de Haven van Delfzijl en bestaan respectievelijk uit zeven en negen windturbines. Rabobank en Sumitomo Mitsui Banking Corporation financieren beide projecten. Windpark Vermeer bestaat uit 20 windturbines en komt circa 20 km ten zuiden van de twee andere windparken te liggen. Dit project wordt gefinancierd door dezelfde twee banken, samen met ABN AMRO Bank en BNG Bank. Eneco neemt de groene stroom van alle drie de windmolenparken af. Het gaat om een hoeveelheid die overeenkomt met het jaarverbruik van circa 200.000 huishoudens.

Als de drie windparken operationeel zijn, komt het totale vermogen uit windenergie van Eurus in Nederland, in 2021 uit op 303 MW.

Hidenori Mitsuoka, algemeen directeur van Eurus Energy Europe, zegt: “Dankzij de succesvolle samenwerking met YARD ENERGY wordt ons portfolio in Nederland binnenkort ons tweede grootste in Europa, na Spanje. We hopen onze business in Nederland verder te laten groeien en zo bij te dragen aan de 40% reductie van broeikasgassen in 2030, die de EU zich ten doel heeft gesteld.” YARD werkt sinds 2014 aan de ontwikkeling van de drie windmolenparken en begeleidt ook de bouw ervan. Kevin Dijkers, CEO van YARD: “Dat de financiering voor deze drie windparken rond is, bewijst opnieuw dat het een juiste beslissing was om een strategische samenwerking met Eurus Energy aan te gaan.

Door samen te werken met onze betrouwbare partner, hebben we het ontwikkelingsproces kunnen versnellen en eerder dan verwacht de financiering kunnen regelen. De drie projecten dragen in belangrijke mate bij aan de doelstellingen van Nederland voor duurzame energie en we zijn erg trots op dit resultaat”.

Stibbe, Clifford Chance en Cees Advocaten hebben de juridische advisering verzorgd, PwC en mth accountants & adviseurs hebben fiscaal advies gegeven en IX Wind heeft technische ondersteuning geboden bij de transactie. Allen & Overy, DNV GL, Loyens & Loeff en Marsh hebben de geldschieters respectievelijk van juridisch, technisch, fiscaal advies en verzekeringsadvies gediend, en Rebel heeft het financiële model onderzocht.

 

 

 

Related project:

Mondriaan

Location: Groningen
Country: The Netherlands
Phase: Operational
Start date: september 2021
Type: wind

Mauve

Location: Groningen
Country: The Netherlands
Phase: Operational
Start date: mei 2021
Type: wind

Vermeer

Location: Groningen
Country: The Netherlands
Phase: Operational
Start date: april 2021
Type: wind

Koji Tsuchimoto

Managing Director

Mr. Tsuchimoto joined Eurus Energy Europe as the Managing Director in September 2021. He also serves as an executive officer taking charge of overseas business in Eurus Energy Holdings Corporation which is the parent company of Eurus Energy Europe and is a joint venture between Toyota Tsusho Corporation and Tokyo Electric Power Company. He has been engaged in the energy industry for more than 30 years and has worked for Eurus Energy Holdings Corporation since 2017.

Close

Taichi Katayama

Director of Development

Taichi is one of the earliest members of the Amsterdam team. He has experience with development of projects in many different countries.

Close

Javier Carrero Vicente

Director, Head of Asset Management

Javier has been working in the wind industry since the 90s involved in development, construction and maintenance of wind projects. Currently, as responsible of the Asset Management team in Europe, his main goal is to create a solid organization aimed at optimizing the European operational projects in an effective and efficient way and based on the worldwide experience and accumulated know-how.

Close

Daan van Vulpen

Business development

Daan has joined Eurus Europe in 2017 and has been responsible for development, acquisition and financing of onshore wind projects in the Netherlands. He works closely with the partners of Eurus Energy and implements smart project management tools in order to optimize the development process and the transfer of the projects to asset management. Prior to joining Eurus Energy Daan spent three years working as a consultant Finance Ideas, focusing on sustainable investments in real estate.

Close

Wouter van den Berg

Director, General Counsel

Wouter van den Berg is a Director of Eurus Energy Europe and part of its Management Committee. In his role as General Counsel, he is responsible for all of European legal affairs (Corporate, Business Development and Asset Management) and heads EEE’s legal team. Prior to joining Eurus Energy, Wouter worked as an associate with Clifford Chance focussing on corporate M&A and project finance and subsequently as legal counsel in an international construction company. He has 15 years of experience in the energy sector, having acted for banks, investors, developers and contractors. Wouter graduated with a Master of Laws degree from Utrecht University in the Netherlands and a LL.M. degree from Boston University in the USA and is qualified to practice both Dutch and New York law.

Close

Yoshihiko Ohsa

General Manager, Engineering

Mr. Ohsa joined Eurus Energy Europe B.V. in March 2017 as General Manager of engineering part. His primary responsibility is to support all activity from development to O&M from in terms of the engineering part. So, He works closely with all teams to provide engineering part which should be taken into account and which will be related its commercial condition. Prior to this, Mr. Ohsa worked from 2005 in both developing projects as project manager and construction projects as construction manager in Japan and Korea. Furthermore, he played a role of HQ function for mainly European projects and Australia projects from the viewpoint of construction management including the review of wind resource analysis. He gained experience in comprehensive knowledge of wind energy industry from his career above.

Close

Tsuruta

General manager

Mr.Tsuruta  re-joined Eurus Energy Europe in April 2019 as General Manager in charge of Business Planning and Human Resources.  Prior to this assignment, he worked at several departments in Eurus’ head office in Tokyo such as Business Development, Human Resources, Safety Management and Information System from 2013 to 2019. Mr.Tsuruta has gained overseas business experience for renewable energy for more than 12 years at Eurus in Barcelona and London in addition to more than 20 yeas of experience in Japan.   Mr.Tsuruta  majored in Sociology at Hosei University in Tokyo and also studied as an exchange program student with scholarship at Baylor University in Texas.

Close

Tomomi Ara

Accounting assistant

Tomomi Ara joined Eurus as Accounting Assistant in July 2017. Experienced accounting/administration work in Japan and the Netherlands. She is responsible for assisting Accounting & Finance manager and bookkeeping for EEE and the group companies in Europe.

Close

Teemu Vekkeli

Technical manager

Teemu Vekkeli joined Eurus Energy Europe in 2019 as O&M Technical Manager in the Asset Management team. Mr. Vekkeli is responsible for the technical aspects of the entire EEE portfolio. Prior to joining EEE, he served in various engineering and management roles in both onshore and offshore wind energy since 2007. Mr. Vekkeli holds a M.Sc in Engineering from TUT, Finland.

Close

Rik Frankfort

Business development manager

Rik Frankfort joined Eurus as business development manager in January 2019. He works on project acquisition, development and financing, with a focus on (corporate) power purchase agreements. Prior to joining Eurus, he worked as an originator of renewable energy contracts across Europe for a Dutch utility. He holds a Master of Science degree from Eindhoven University of Technology. Rik is driven to work towards a energy system that is sustainable, reliable and affordable for everyone. He believes that creative solutions and strong partnerships are key for reaching these goals. If you are interested in working together, please get in touch via e-mail or LinkedIn.

Close

Carolien Ijzerman

Office Manager

Carolien joined Eurus in 2017 and ensures for a smooth running of the office. Her job ranges from day to day administration to supporting members of every team at Eurus. Prior to working at Eurus Energy Carolien has worked at Mitsubishi Aircraft Corporation Europe. Carolien holds a bachelor’s degree in Japan studies from Leiden University.

Close

Daniel

QHSE Manager

Daniel joined Eurus Energy Europe on April 1st 2019 as the new Quality Health Safety and Environment Manager within the Asset Management team. He is responsible of managing QHSE related topics across the European portfolio as well as providing support to the Asset Management teams.  His aim is also to improve the HSE Performance of O&M Contractors / Subcontractors through implementation of audits. Prior to joining EEE, Daniel worked in Poland for EDF Renewables in the Operation & Maintenance of onshore windfarms. Earlier, he also worked for few years as an HSE consultant in France and in French overseas territories. Daniel, originally from Nantes (FR), graduated from EME - Ecole des Metiers de l’Environnement in 2012 where he received his Environmental Engineer Diploma focusing on Renewable Energies.

Close

Bram de Roos

Business development manager

Bram de Roos joined Eurus in May 2019 as Business Development Manager and has a focus on the financing of Eurus’ projects. Next to arranging project finance debt, he also works on other aspects of project development leading to Financial Close, especially in the Netherlands. Throughout his career, Bram has worked at several banks including ING and Triodos focussing on project finance transactions in the renewables space. He has experience in the full range of technologies from offshore wind to concentrated solar power throughout Europe and the Middle East. He obtained a dual Bachelor of Arts in Japanese Studies and Political Science at Leiden University, and a Master of Arts in International Trade and Investment Policy from the George Washington University in Washington DC.

Close

Sharif Soliman

Legal Counsil

Sharif Soliman is Legal Counsel within Eurus Energy Europe, involved in all of its legal affairs (Corporate, Business Development and Asset Management). Before joining Eurus, Sharif was admitted to the Amsterdam Bar and an associate at the Corporate M&A section of NautaDutilh, where he advised both national and international clients on a wide range of corporate law issues, including corporate governance, corporate structuring, mergers, acquisitions, joint ventures and directors' and officers' liability. In addition to his experience in corporate law, he has gained experience in corporate litigation, commercial arbitration, investment arbitration, setting-aside proceedings and internal investigations. Sharif also has experience as a corporate legal counsel at Rabobank Group, where he focussed on international and national sustainability projects. Sharif studied at Vrije Universiteit, where he obtained a LL.B. in Dutch law (honours & cum laude) and a LL.M. in Business law (cum laude).

Close

Frank Hoiting

Business Development

Frank started his working life as a technical officer in the merchant marine and cruise ships, travelled around the world for 10 years. Fascinated by encountering the natural elements: water, sun and wind. Therefore made the switch to renewable energy more than 20 years ago, after several marketing & sales and management jobs in energy and infrastructure. It is a great challenge to strengthen the Eurus Business Development team. Will use all my experience and knowledge for the new Eurus strategy for the own development of renewable business.

Close