Eurus Energy en YARD ENERGY bouwen drie windmolenparken van in totaal 155 MW in Groningen, Nederland

Amsterdam, Amersfoort, Nederland – 1 oktober 2019

Eurus Energy (“Eurus”), een toonaangevend Japans bedrijf op het gebied van hernieuwbare energie, en YARD ENERGY Group (“YARD”), een in Nederland gevestigde ontwikkelaar van windenergieprojecten, hebben vandaag gezamenlijk aangekondigd dat zij de projectfinanciering geregeld hebben voor de bouw van Windpark Mauve, Windpark Mondriaan en Windpark Vermeer, met een gezamenlijk vermogen van 155 MW, in de provincie Groningen. Eurus heeft de projecten overgenomen van YARD voorafgaand aan de projectfinanciering. YARD behoudt een minderheidsaandeel in de projecten.

Windpark Mauve en Windpark Mondriaan komen in de nabije omgeving van de Haven van Delfzijl en bestaan respectievelijk uit zeven en negen windturbines. Rabobank en Sumitomo Mitsui Banking Corporation financieren beide projecten. Windpark Vermeer bestaat uit 20 windturbines en komt circa 20 km ten zuiden van de twee andere windparken te liggen. Dit project wordt gefinancierd door dezelfde twee banken, samen met ABN AMRO Bank en BNG Bank. Eneco neemt de groene stroom van alle drie de windmolenparken af. Het gaat om een hoeveelheid die overeenkomt met het jaarverbruik van circa 200.000 huishoudens.

Als de drie windparken operationeel zijn, komt het totale vermogen uit windenergie van Eurus in Nederland, in 2021 uit op 303 MW.

Hidenori Mitsuoka, algemeen directeur van Eurus Energy Europe, zegt: “Dankzij de succesvolle samenwerking met YARD ENERGY wordt ons portfolio in Nederland binnenkort ons tweede grootste in Europa, na Spanje. We hopen onze business in Nederland verder te laten groeien en zo bij te dragen aan de 40% reductie van broeikasgassen in 2030, die de EU zich ten doel heeft gesteld.” YARD werkt sinds 2014 aan de ontwikkeling van de drie windmolenparken en begeleidt ook de bouw ervan. Kevin Dijkers, CEO van YARD: “Dat de financiering voor deze drie windparken rond is, bewijst opnieuw dat het een juiste beslissing was om een strategische samenwerking met Eurus Energy aan te gaan.

Door samen te werken met onze betrouwbare partner, hebben we het ontwikkelingsproces kunnen versnellen en eerder dan verwacht de financiering kunnen regelen. De drie projecten dragen in belangrijke mate bij aan de doelstellingen van Nederland voor duurzame energie en we zijn erg trots op dit resultaat”.

Stibbe, Clifford Chance en Cees Advocaten hebben de juridische advisering verzorgd, PwC en mth accountants & adviseurs hebben fiscaal advies gegeven en IX Wind heeft technische ondersteuning geboden bij de transactie. Allen & Overy, DNV GL, Loyens & Loeff en Marsh hebben de geldschieters respectievelijk van juridisch, technisch, fiscaal advies en verzekeringsadvies gediend, en Rebel heeft het financiële model onderzocht.

 

 

 

Related project:

Mondriaan

Location: Groningen
Country: The Netherlands
Phase: Operational
Start date: september 2021
Type: wind

Mauve

Location: Groningen
Country: The Netherlands
Phase: Operational
Start date: mei 2021
Type: wind

Vermeer

Location: Groningen
Country: The Netherlands
Phase: Operational
Start date: april 2021
Type: wind